Donald Trump, ithal otomobillere ek %25 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı. Bu karar, otomotiv sektöründe ciddi dalgalanmalara yol açacak. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bu verginin küresel otomobil fiyatlarını %8 ile %12 arasında artıracağını öngörüyor. Özellikle Japonya, Almanya ve Güney Kore menşeli otomobil üreticileri bu durumdan olumsuz etkilenecek. ABD’ye ihracat yapan otomobil firmaları, maliyet artışlarını fiyatlara yansıtmak zorunda kalacak.
Büyük ölçüde ABD içinde üretim yapan Ford gibi markaların ise bu süreçten kısmen kazanç sağlayabileceği belirtiliyor. Bazı otomobil üreticileri, vergilerden kaçınmak için Kuzey Amerika’daki üretim kapasitelerini artırmayı planlıyor. Trump yönetiminin aldığı bu karar, küresel otomotiv sektöründe yeni bir dönemin habercisi olabilir. Önümüzdeki süreçte fiyat artışlarının nasıl şekilleneceği merak ediliyor.
Otomotiv Yan Sanayisi de Etkilenecek
Gümrük vergisindeki artış, otomotiv yan sanayisini de doğrudan etkileyecek. Üretim maliyetlerinin yükselmesi tedarik zincirinde aksamalara neden olacak. Bu durum, bazı modellerin üretiminde gecikmelere yol açabilir.Büyük ölçüde ABD içinde üretim yapan Ford gibi markaların ise bu süreçten kısmen kazanç sağlayabileceği belirtiliyor. Bazı otomobil üreticileri, vergilerden kaçınmak için Kuzey Amerika’daki üretim kapasitelerini artırmayı planlıyor. Trump yönetiminin aldığı bu karar, küresel otomotiv sektöründe yeni bir dönemin habercisi olabilir. Önümüzdeki süreçte fiyat artışlarının nasıl şekilleneceği merak ediliyor.