ABD ile Çin arasında büyüyen teknoloji savaşı, Nvidia’yı ciddi şekilde etkilemeye başladı. Yapay zekâ alanında Çin’in hızla ilerlemesi, ABD hükümetini yeni ambargolar uygulamaya itti. Bu kapsamda Nvidia’nın iki önemli ürünü olan H20 yapay zekâ hızlandırıcısı ve GeForce RTX 5090D ekran kartı, Çin pazarında yasaklandı.
Nvidia’nın Çin’den çekilmesi, rakip firmalar için önemli bir fırsat yaratıyor. AMD, Çin pazarı için özel olarak tasarladığı Radeon RX 9070 GRE ekran kartını piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Öte yandan Huawei, yerli üretim olan Ascend 920 hızlandırıcısı ile yapay zekâ alanında daha fazla pay kazanabilir. Bu gelişmelerin ardından Nvidia’nın hisse değerinde de büyük bir düşüş yaşandı. Şirketin hisseleri son bir haftada yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Uzmanlar, bu düşüşün devam edebileceğini ve firmanın Çin’deki pazar payını ciddi şekilde kaybedebileceğini öngörüyor.
ABD'den Çin’e Yeni Ambargo Dalgası
Çin’in yapay zekâ yatırımlarına karşı daha sert tutum almaya başlayan ABD, Trump hükümetinin aldığı kararlarla Nvidia’ya yeni kısıtlamalar getirdi. Özellikle Çin pazarı için geliştirilen ürünler hedef alındı. İlk darbe, milyarlarca dolarlık sipariş alan Nvidia H20 hızlandırıcısına geldi. Şimdi ise GeForce RTX 5090D ekran kartı da ambargo kapsamına alındı. Gelen bilgilere göre Nvidia, Çinli iş ortaklarına gönderdiği resmi bildirimde RTX 5090D satışının tamamen durdurulmasını istedi. Çin pazarına özel olarak üretilen bu ekran kartının tedariği kesildi. Colorful ve Palit gibi üreticiler, kartları piyasadan çekmeye başladı. Nvidia, bu modelin üretimini de sonlandırma kararı aldı.Nvidia’nın Çin’den çekilmesi, rakip firmalar için önemli bir fırsat yaratıyor. AMD, Çin pazarı için özel olarak tasarladığı Radeon RX 9070 GRE ekran kartını piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Öte yandan Huawei, yerli üretim olan Ascend 920 hızlandırıcısı ile yapay zekâ alanında daha fazla pay kazanabilir. Bu gelişmelerin ardından Nvidia’nın hisse değerinde de büyük bir düşüş yaşandı. Şirketin hisseleri son bir haftada yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Uzmanlar, bu düşüşün devam edebileceğini ve firmanın Çin’deki pazar payını ciddi şekilde kaybedebileceğini öngörüyor.