Netflix, üretken yapay zekâ teknolojisini kullanarak kullanıcılarına bambaşka bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Şirketin test etmeye başladığı yeni arama özelliği sayesinde artık yalnızca türlere göre değil, ruh hâline uygun içerikler de kolayca bulunabilecek. “İçimi ferahlatacak bir film arıyorum” gibi doğal cümlelerle arama yapmak mümkün olacak.
Netflix CEO’su Greg Peters, çeyrek dönem finansal toplantısında yaptığı açıklamada içerik keşfi konusunun hâlâ geliştirilmeye açık bir alan olduğunu belirtti. Yapay zekâ destekli arama özelliğinin, kullanıcıların istedikleri içeriği daha kolay bulabilmesini sağlayacağını ve platforma duyulan bağlılığı artıracağını ifade etti. Ayrıca Netflix, bu yıl içinde televizyon uygulamasının ana sayfasında son 10 yılın en büyük arayüz yeniliğini gerçekleştireceğini de duyurdu. Netflix daha önce içerik öneri motorlarında yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknolojilerinden faydalanmıştı. Ancak bu yeni arama özelliği, şirketin üretken yapay zekâ alanında attığı ilk somut adım olarak öne çıkıyor. Teknolojiyle kullanıcı arasındaki bağı güçlendirmeyi amaçlayan bu yaklaşım, içerik tüketim alışkanlıklarında da dönüşüm yaratabilir.
Öte yandan, yapay zekânın yaratıcı mesleklerde tehdit unsuru hâline gelmesine yönelik tartışmalar da devam ediyor. Hollywood’da bu konu sıkça gündeme gelirken, Netflix’in bu alandaki ilerleyişi dikkatle izleniyor. Netflix, 2024 yılının ilk çeyreğinde gelirlerini %12,5 oranında artırarak 10.54 milyar dolar seviyesine ulaştı. Şirketin yapay zekâ yatırımlarının, bu büyümede önemli rol oynadığı düşünülüyor.
Yapay Zekâ Destekli Arama Dönemi Başladı
Netflix’in geliştirdiği bu yeni özellik, klasik “aksiyon”, “gerilim” gibi kategori aramalarını ikinci plana itiyor. Artık kullanıcılar, doğrudan ruh hâlini ifade eden cümlelerle istedikleri tarzda içeriklere ulaşabilecek. Bu sistem, OpenAI teknolojilerinden faydalanıyor ve içerik önerilerini çok daha kişisel bir hâle getiriyor. Netflix, bu yeniliği ilk olarak iOS kullanıcıları üzerinde deniyor. Deneme süreci Avustralya ve Yeni Zelanda’daki kullanıcılarla başlamış durumda. Yakın gelecekte bu özelliğin Amerika Birleşik Devletleri'nde de iOS kullanıcılarına sunulması bekleniyor. Ancak Android cihazlar veya diğer platformlar için henüz bir takvim paylaşılmış değil.Netflix CEO’su Greg Peters, çeyrek dönem finansal toplantısında yaptığı açıklamada içerik keşfi konusunun hâlâ geliştirilmeye açık bir alan olduğunu belirtti. Yapay zekâ destekli arama özelliğinin, kullanıcıların istedikleri içeriği daha kolay bulabilmesini sağlayacağını ve platforma duyulan bağlılığı artıracağını ifade etti. Ayrıca Netflix, bu yıl içinde televizyon uygulamasının ana sayfasında son 10 yılın en büyük arayüz yeniliğini gerçekleştireceğini de duyurdu. Netflix daha önce içerik öneri motorlarında yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknolojilerinden faydalanmıştı. Ancak bu yeni arama özelliği, şirketin üretken yapay zekâ alanında attığı ilk somut adım olarak öne çıkıyor. Teknolojiyle kullanıcı arasındaki bağı güçlendirmeyi amaçlayan bu yaklaşım, içerik tüketim alışkanlıklarında da dönüşüm yaratabilir.
Öte yandan, yapay zekânın yaratıcı mesleklerde tehdit unsuru hâline gelmesine yönelik tartışmalar da devam ediyor. Hollywood’da bu konu sıkça gündeme gelirken, Netflix’in bu alandaki ilerleyişi dikkatle izleniyor. Netflix, 2024 yılının ilk çeyreğinde gelirlerini %12,5 oranında artırarak 10.54 milyar dolar seviyesine ulaştı. Şirketin yapay zekâ yatırımlarının, bu büyümede önemli rol oynadığı düşünülüyor.