Mobil işletim sistemleri piyasasında dengeler değişmeye devam ediyor. Counterpoint Research tarafından paylaşılan verilere göre, Android küresel liderliğini korusa da bazı pazarlarda kullanıcı kaybetti. iOS’un yükselişi sürerken, HarmonyOS özellikle Çin pazarında büyük bir ivme kazandı.
Küresel ölçekte HarmonyOS’un pazar payı %4 seviyesinde kaldı. Ancak Çin hükümetinin yerli akıllı telefon markalarına sağladığı teşvikler ve Huawei’nin üretim zincirini yerelleştirme çalışmaları, işletim sisteminin gelecekte daha da büyüyeceğini gösteriyor. Uzmanlar, HarmonyOS’un 2025 yılında daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmasını bekliyor.
Android, küresel çapta en büyük mobil işletim sistemi olmaya devam etse de bazı pazarlarda kan kaybetti. 2024’ün son çeyreğinde ABD ve Hindistan gibi büyük pazarlarda Android’in kullanım oranı tarihinin en düşük seviyelerine indi. ABD’de, Motorola ve Google’ın telefon satışları düşüşü yavaşlattı. Küçük üreticiler büyük kayıplar yaşarken, iPhone satışları yalnızca %1 oranında geriledi. Hindistan’da ise eski model iPhone’lara olan talep rekor seviyeye ulaştı. 2024’ün son çeyreğinde satılan her üç iPhone’dan ikisi önceki nesil modellerden oluştu. Mobil işletim sistemleri rekabetinde HarmonyOS’un yükselişi dikkat çekerken, Android’in belirli pazarlarda kayıplar yaşaması sektördeki dengeleri değiştirmeye devam ediyor.
HarmonyOS Büyümeye Devam Ediyor
Counterpoint Research’ün raporuna göre, Huawei’nin geliştirdiği HarmonyOS, Çin’de önemli bir başarı elde etti. 2023’ün ilk çeyreğinde %8 pazar payına sahip olan HarmonyOS, 2024’ün son çeyreğinde bu oranı %17’ye çıkardı. Aynı dönemde iOS’un Çin’deki pazar payı %16’ya geriledi. Android ise genel liderliğini korusa da pazar payında dalgalanmalar yaşadı.Küresel ölçekte HarmonyOS’un pazar payı %4 seviyesinde kaldı. Ancak Çin hükümetinin yerli akıllı telefon markalarına sağladığı teşvikler ve Huawei’nin üretim zincirini yerelleştirme çalışmaları, işletim sisteminin gelecekte daha da büyüyeceğini gösteriyor. Uzmanlar, HarmonyOS’un 2025 yılında daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmasını bekliyor.
Mobil İşletim Sistemlerinin Küresel Kullanım Oranları
Counterpoint Research’ün verilerine göre, 2023 ve 2024 yıllarındaki küresel mobil işletim sistemi pazar payları şu şekilde:| Dönem | Android | iOS | HarmonyOS |
|---|---|---|---|
| 2023 1. Çeyrek | %78 | %20 | %2 |
| 2023 2. Çeyrek | %81 | %17 | %2 |
| 2023 3. Çeyrek | %81 | %16 | %3 |
| 2023 4. Çeyrek | %74 | %23 | %3 |
| 2024 1. Çeyrek | %77 | %19 | %4 |
| 2024 2. Çeyrek | %80 | %16 | %4 |
| 2024 3. Çeyrek | %80 | %16 | %4 |
| 2024 4. Çeyrek | %74 | %22 | %4 |
Android, küresel çapta en büyük mobil işletim sistemi olmaya devam etse de bazı pazarlarda kan kaybetti. 2024’ün son çeyreğinde ABD ve Hindistan gibi büyük pazarlarda Android’in kullanım oranı tarihinin en düşük seviyelerine indi. ABD’de, Motorola ve Google’ın telefon satışları düşüşü yavaşlattı. Küçük üreticiler büyük kayıplar yaşarken, iPhone satışları yalnızca %1 oranında geriledi. Hindistan’da ise eski model iPhone’lara olan talep rekor seviyeye ulaştı. 2024’ün son çeyreğinde satılan her üç iPhone’dan ikisi önceki nesil modellerden oluştu. Mobil işletim sistemleri rekabetinde HarmonyOS’un yükselişi dikkat çekerken, Android’in belirli pazarlarda kayıplar yaşaması sektördeki dengeleri değiştirmeye devam ediyor.
Son düzenleme: